Menu Prohledat web KVH EN

Svjatlana Cichanouská, vůdkyně běloruské opozice, se setkala se zástupci českých nevládních organizací

8. červen 2021

Ilustrace

Vůdkyně běloruské demokratické opozice Svjatlana Cichanouská se během své návštěvy v České republice setkala 8. června se zástupci občanské společnosti. 

Na pracovním setkání v Knihovně Václava Havla spolupořádaném nadačním fondem Prague Civil Society Centre diskutovala se zástupci desítky českých nevládních organizací o situaci v Bělorusku a možnostech podpory těch, kdo usilují o svobodu, demokracii a lidská práva, a čelí proto pronásledování, mučení, věznění a všemožným represím. Násilí Lukašenkova režimu proti běloruskému obyvatelstvu nemá v moderní historii země obdoby.

„Bělorusko prožívá těžké časy a lidé, kteří bojují proti nespravedlnosti, by nebyli schopni vytrvat bez vaší podpory,“ řekla na setkání mimo jiné Svjatlana Cichanouská. „Česko vede v zapojení veřejnosti do podpory demokratického Běloruska a inspirovalo i další země, aby mobilizovaly síly pro kampaně podpory. To lidi v Bělorusku nesmírně posiluje a dává jim to tolik potřebnou naději,“ doplnil její spolupracovník Franak Vjačorka, někdejší držitel stipendia Václava Havla udělovaného Rádiem Svobodná Evropa/Rádiem Svoboda se sídlem v Praze.

Ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský připomněl, že česká občanská společnost pokračuje v odkazu Václava Havla, který byl podporovatelem svobodného Běloruska již od poloviny devadesátých let. Připomněl rovněž, že Havlovy dopisy osmi běloruským vězňům svědomí byly v prosinci roku 2011, krátce před jeho smrtí, posledním „politickým činem“ bývalého prezidenta.

Světlana Cichanouská a její spolupracovníci ocenili pomoc české občanské společnosti zraněným, pronásledovaným a jejich rodinám, včetně finanční podpory Ministerstva zahraničí a podpory z veřejných sbírek. Představitelé zastoupených organizací vyjádřili Svjatlaně Cichanouské obdiv a podporu a potvrdili, že občanská společnost v České republice udělá maximum, aby se Bělorusko neztrácelo ze zřetele české a evropské zahraniční politiky.

Související fotogalerie

Sdílet

Facebook | Twitter