Menu Prohledat web KVH EN

11. mezinárodní konference k poctě laureáta Ceny Václava Havla za lidská práva 2023

Ilustrace
  • Kde: Pražská křižovatka, Zlatá 1, Praha
  • Kdy: 10. říjen 2023, 13:30 – 18:45

Za skutečného hrdinu považuji člověka, který překoná svůj strach, protože ví, že je to tak správné. Člověka, který poslechne své svědomí, které mu říká, že by bylo dobré, kdyby něco udělal. Přestože mu rozum radí, že to pro něj může být nebezpečné.    (Václav Havel, 1995) 

Program konference 

13.30 Registrace  

14.00 Uvítání

  • Lejla Abbasová, moderátorka konference  
  • Pěvecké vystoupení ukrajinských dětí 8–15 let, Charitativní organizace Kroky Dobra 

14.10 Zahájení

  • Gabriel Eichler, předseda správní rady Knihovny Václava Havla 

14.20 Rozhovor s laureátem/laureátkou Ceny Václava Havla za lidská práva 2023 

  • Laureát/laureátka bude slavnostně vyhlášen na podzimním zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku 9. října 2023. 
  • Moderátor: Barbora Kroužková, reportérka a moderátorka, Česká televize 

14.40 Panel I: Diskuse s finalisty Ceny Václava Havla za lidská práva 2023 

  • Finalisté letošní Ceny:

Osman Kavala – podnikatel, obránce lidských práv, filantrop a politický vězeň odsouzený na doživotí se zpřísněnou ostrahou (Turecko). Na konferenci Osmana Kavalu zastoupí novinář a moderátor Jakub Szántó.

Justyna Wydrzyńska – dula a aktivistka bojující za práva žen (Polsko)

Jevhenij Zacharov – lidskoprávní aktivista a zakladatel Ukrajinského helsinského výboru pro lidská práva (Ukrajina)

  • Moderátorka: Barbora Kroužková, reportérka a moderátorka, Česká televize 

Pěvecké vystoupení ukrajinských dětí 8–15 let, Charitativní organizace Kroky Dobra 

15.25–15.50 Přestávka na kávu 

15.50 Panel Keynote

  • Petra Procházková, novinářka, Deník N, působila ve válečných konfliktech v bývalém SSSR, v Afghánistánu, na Východním Timoru i v Africe, nyní na Ukrajině

16.00  Panel II: Tváří v tvář zlu 

  • Ivana Krejčová – matka Taylora, českého medika, zakladatele projektu Phoenix, který zahynul v květnu 2023; členové projektu učí ukrajinské vojáky bojovou medicínu a pomáhají s transportem a ošetřováním raněných na frontové linii   
  • Julienne Lusenge – aktivistka za lidská práva uznávaná za obhajobu obětí válečného sexuálního násilí (Demokratická republika Kongo) 
  • Moderátorka: Maryana Drach  ředitelka Ukrainian Service, Radio Free Europe/Radio Liberty (Ukrajina) 

17.10–17.30 Přestávka na kávu 

17.30 Panel Keynote

  • Guzel Šamilevna Jachina, tatarsko-ruská spisovatelka

17.40 Panel III: Povstanou z popela 

  • Janina Hřebíčková – velvyslankyně, diplomatka, býv. mírová vyjednavačka a ředitelka strategické komunikace v týmu mírových misí OSN, KFOR a IOM (Mezinárodní organizace pro migraci) a býv. vedoucí mise OBSE v regionu Západní Balkánu a Blízkého Východu (Česká republika) 
  • Vedrana Pribačić – režisérka a novinářka, scénáristka a režisérka dokumentu Více než trauma věnovaného traumatickým osudům žen z dob války v bývalé Jugoslávii (Chorvatsko)  
  • Fatima Rahimi – novinářka a psychoterapeutka věnující se zejména tématům souvisejícím s migrací, sociální nerovností, politickou a sociální situací v Afghánistánu a Íránu (Česká republika, Afghánistán)
  • Moderátorka: Una Čilić – editorka digitálního vysílání, RFE/RL Balkan Service (Bosna a Hercegovina)

18.50 Poděkování

  • Karolína Stránská – provozní ředitelka pověřená řízením, Knihovna Václava Havla 
  • Jolana Voldánová – ředitelka Nadace Charty 77 

* Diskuse se budou konat v češtině a angličtině se simultánním překladem z/do obou jazyků. 

Slovo ke konferenci

Ženy ve válce. Spojení, které je s námi odjakživa, a přesto zcela nové, jiné. Dříve označovalo ženy-amazonky, častěji však ženy-markytánky či ženy-válečné kořisti. Tento pohled již dávno nestačí. Mezi ženami a muži ve válce není žádný rozdíl. Ženy figurují jako vojákyně, velitelky, pilotky, reportérky, lékařky, političky, vůdkyně, mírové vyjednavačky, ale i matky posílající do boje své děti nebo uprchlice bez domova. Nebylo by správné nezmínit, že i ženy se, podobně jako muži, ve válkách proměňují také v tyranky, kruté dozorkyně či propagandistky.

Boj Ukrajiny proti ruským okupantům, jehož jsme v posledních dvou letech bezprostředními svědky, má mnoho rozličných podob. Jedno však mají společné: významnou úlohu v něm zastávají ženy. Některé potkáváme na ulicích, jiné se zatajeným dechem sledujeme na sociálních sítích či v televizních reportážích v krytech, na frontové linii se zbraní v ruce, či obstarávající zbídačená hospodářství. 

Jak se postavit tváří v tvář zlu? Jak ovládnout strach a beznaděj? Jak se vypořádat se smrtí blízkých? Jak udržet rozvahu a víru v budoucnost? Jak poskytnout dětem pomoc a útěchu? Jak po skončení konfliktu dál žít vedle agresorů, které si spravedlnost možná nikdy nenajde? Jak dojít usmíření? Tyto nelehké otázky si ženy zasažené válečnými konflikty kladou po boku svých dětí a rodin snad ještě intenzivněji než muži. 

Letošní konference k Ceně Václava Havla za lidská práva přináší příběhy jejího laureáta a  finalistů, a spolu s nimi též svědectví alespoň několika žen z nekonečného zástupu těch, které postihl válečný teror v nejrůznějším věku, čase i místě. Všechny je spojuje odvaha - navzdory všemožnému nebezpečí - vytrvat a nevzdávat se. Je pro nás velkou ctí mít možnost být s nimi a jim naslouchat. 

Související fotogalerie

Související videa

Sdílet

Facebook | Twitter